22 juli 2012

Avstickare till Söderköping

Lämnade Stockholm i förmiddags och vid lunchtid bestämde vi oss för att ta en avstickare från E4:an och besöka Söderköping. Det var minst 20 år sedan jag var där sist så jag hade bara vaga minnen av den ytterst pittoreska lilla staden med kullerstensgator, låga trähus med rosenbuskar som klänger på fasaderna.

Vi åt hamburgertalkrik på Rådhusrestaurangen som ligger på torget där fru Nilsson säljer sockerkringlor i Madickenfilmerna. Efter det tänkte vi besöka Smultronstället, Sveriges största glassrestaurang som ligger precis intill Göta Kanal. Men det var hundra meter kö. Bokstavligt talat.

Så jag och Lovisa hoppade på ett litet sightseeingtåg och åkte ett varv i Söderköping istället. Vi fick bland annat se kyrkan där Magnus Ladulås kröntes och Sveriges äldsta bokhandel. Men det som Lovisa var mest fascinerad över var att få se Linus-Idas gård där Lus-Mia och Madicken slåss, Doktor Berglunds mottagning dit Lisabet får gå när hon pillat in en ärta i näsan, samt Trill In, farbror Nilssons ölhak.

Om ni har vägarna förbi Söderköping så besök Söderköping. En mysig liten stad!



1 kommentar:

Anonym sa...

Fast det var inte Magnus Ladulås som kröntes i Söderköping utan hans son Birger Magnusson. / Stefan