12 juni 2011

Dagens visdomsord

Dagens visdomsord är hämtade från Husmoderns Gyllene Bok anno 1926.

Om havandeskapet:
"Med havandeskapet följa ofta även påtagliga förändringar i kvinnans själsliv: snabbt skiftande sinnesstämningar, en stegrad allmän retlighet, benägenhet för tungsinthet, förändringar, som lätt giva den havande kvinnan sken av nyckfullhet och envishet och kunna framkalla misstämning från omgivningens sida. Under havandeskapet kräver kvinnan ett fullt mått av förståelse och uppmuntran".

"All överansträngning är skadlig, motion utan alla överdrifter i friska luften är nyttig. Nattvak, dans, ritt, tennisspel äro olämpliga eller direkt skadliga".

"Könsumgänge är alldeles förbjudet under åtminstone sista månaden före förlossningen".

"Av stor vikt är bröstens vård. En vanlig företeelse är att vårtorna äro synnerligen små indragna, och därför mindre lämpliga för amning. I dessa fall bör kvinnan under de tvenne sista månaderna av havandeskapet dagligen varsamt draga ut vårtorna med två fingrar och på så sätt tänja ut dem, så att de bliva större och lätt tillgängliga för barnet vid diandet. Sista veckan eller veckorna bör även den tunna huden å vårtorna härdas för att göras starkare, och detta sker genom att en gång om dagen tvätta dem med svag spritlösning, t.ex. brännvin".

Om amning:
"Genom noggranna undersökningar på ett stort antal bröstbarn har man funnit, att det stora flertalet av dessa kunna erhålla fullt tillräcklig mängd föda per dag på 5 måltider. När så är fallet bör man givetvis i regel ej låta ett friskt spädbarn få mer än 5 måltider per dygn".

Om att vårda ett spädbarn:
En klok vårdarinna iakttager vidare att lämna det späda barnet i fred så mycket som möjligt. Om man i tid och otid tar upp barnet, ständigt leker, sysslar och pratar med den lilla, så fostrar man lätt ett oroligt, ja, ej sällan ett nervöst barn".

Om uppfostran:
"Ett barn som är skrikigt och bråkigt tillsammans med sin mor, kan minuten efterår vara ett stilla, intagande, koncentrerat barn, när fadern, mormodern eller någon annan person kommer in i barnkammaren. Det är ju då uppenbart att felet ej ligger hos barnet utan hos modern, som ej förmår rätt sköta sitt barn".

"Det är både roligt och utvecklande att forma hus och djur i lera eller segla med små båtar och blad i baljan. Men vill han leka med t.ex. tändstickor eller knivar, bör det absolut förbjudas".

1 kommentar:

Mamma Ann sa...

Hahahaha.....tag lärdom!