28 mars 2012

Mögelkarusellen

I mitten av november i fjol började det ryktas om att det var mögel på Lovisas förskola och i slutet av samma månad kallades vi till föräldramöte där det bland annat informerades om att det skulle öppnas en ny småbarnsavdelning med plats för 10 barn. Parallellt med detta påbörjades en utredning om mögel vilket senare visade att det fanns mögel i några av rummen på förskolan, bland annat i den delen där den nya avdelningen precis öppnat efter årsskiftet.
Detta resulterade i att de nya barnen snabbt fick flyttas till andra förskolor eller placeras hos dagbarnvårdare. (Anledningen till varför avdelningen öppnades var för att det absolut inte fanns plats på något annat ställe, men när det uppdagades att det fanns mögel i lokalerna skramlade kommunen fram platser relativt kvickt)

Slutrapporten som kom i månadsskiftet februari/mars visade att det finns mögel i flera av rummen vilket resulterade i att de äldsta barnen fick flytta ner till skolans lokaler medan de yngre barnen flyttade till en del av förskolan som inte är angripen av mögel. Fast i denna delen har det bara tagits golvprover, alltså inga luftprover trots att personalen klagar på ont i huvudet, snuva och andra åkommor. Några föräldrar tog kontakt med en professor i miljömedicin på Göteborgs Universitet som erbjöd sig att kostnadsfritt komma och ta luftprover och skicka in och få svar dagen efter. Detta tackade kommunen nej till med anledningen att det inte fanns något förtroende för honom...

I nuläget väntar vi på att kommunen ska smälla upp paviljonger nere vid skolan och dessa förväntas vara klara i slutet av april. Arbetet med att åtgärda mögel- och fuktproblemen är redan i full gång, i alla fall utvändigt, och så snart barnen flyttat skall arbetet även påbörjas invändigt.

Jag är tveksam om det går att åtgärda fuktproblemen fullt ut i en kåk som byggdes i början av sjuttiotalet och har över 40 år på nacken. Kommer det bli samma visa om fem år, tio år igen? Är det inte lite som att slänga pengarna i sjön genom att "bara" renovera nu. Jämna allt med marken och bygg nytt och fräscht!
Till och med byggjobbarna som jag och några andra mammor småpratade med vid hämtning för ett par veckor sedan dömde ut byggnaden...Hm.



1 kommentar:

Kris sa...

Tyoiskt "kommunagerande" verkar det som... Man silar myror men sväljer elefanter.

Ungefär som när man sparkar två fritidsledare/lärare/vårdare för att ha råd, men betalar ockerpriser för undermåliga lokaler för att tillgodose allmännyttan. Amatörer!

Se för fasiken till att ställa dom till svars nästa gång det vankas valstugor och torgmöten!