31 december 2012

2012 - Summa summarum

Januari: Agnes börjar året med en dunderförkylning och vi besöker Östras barnakut. Agnes är väldigt mammig, skriker så fort jag lämnar över henne till någon annan, även Niclas. Frustrerande för alla inblandade. Min kära morfar begravs på en gnistrande vinterdag. Mitt nyårslöfte att gå en promenad efter dagislämning varje dag håller jag ända fram till sommaren. Inte illa.

Januari

Februari: Lovisa, Niclas och Agnes inleder årets andra månad med feber men hinner med nöd och näppe bli friska till Agnes dop. Dopdagen är rekordkall med temperaturer ner mot -17. Agnes börjar med smakportioner och vi byter ut vaggan mot en spjälsäng. I slutet av månaden tar jag med mig båda kidsen till den kungliga hufvudstaden för att hälsa på min barndomskompis Lollo med familj.

Februari 


Mars: Det konstateras att Lovisas förskola (och numera även Agnes) drabbats av mögel. Vi säljer vår mörka divansoffa och fixar in en vit tygsoffa och köper två fåtöljer på Blocket och voilá: vi har ett nytt vardagsrum! Till Lovisas stora glädje kör vi till Mariestad för att titta på hennes stora idoler Mora Träsk. I slutet av månaden ha vi 18 grader och äntligen våga vi konstatera att våren är här!

Mars

April: Lovisa går på sitt livs första IFK-macth, får ansiktmålning och sjunger med i "Snart skiner Poseidon". Jag själv har premiär av annan karaktär, närmare bestämt i löparspåret. Vi firar påsk på torpet och det kommer så mycket snö att vi sumpar årets raggarbilparad i Tidaholm eftersom vi inte kommer ut med bilarna. Istället bygger Niclas och Lovisa en gigantisk snögubbe. Vi fotar de årliga vitsippebilderna.
April

Maj: Vi är på betessläpp i Sätila och det är kallt som satan! Jag vinner 4200 kronor i presentkort i Spöa Spolander, en frågesportstävling i Mix Megapol. Förskolan stängs och Lovisa får gå i baracker som smällts upp på en grusplan nere vid skolan. Jag jobbar extra på en stor kongress. Vi har möhippa för bästa kompisen Linda.  Jag och Niclas firar 5-årig bröllopsdag med middag på Ritz. Det är högsommarvärme i slutet av månaden.

Maj


Juni: Vi åker med mormor, morfar, mostrar, morbröder och kusiner till Skallerup Klit i Danmark för att fira mamma som fyllde halvjämnt. Fotbolls-EM följs frenetiskt! Vi åker till Hardangerfjorden i Norge för att närvara på våra goda vänners bröllop. En fantastisk helg! Agnes sover borta för första gången och det går jättebra. Jag fyller 33 och får en jättefin cykel. Agnes börjar vakna vid 5-snåret. Varje morgon. Jag bestämmer mig för att springa Midnattsloppet i augusti.

Juni


Juli: Agnes får sina första par skor. Jag grejar för första gången att springa en mil! Vi bokar en resa till Kreta med avfärd i augusti. Vi åker till Stockholm för att hälsa på goda vänner och hinner bl.a med ett besök på Junibacken. Vi spenderar några dagar på torpet. Jag lyckas med konststycket att få punktering på bilen, på två däck samtidigt.
Juli



Augusti: Agnes börjar gå vid 10,5 månaders ålder. Vi röjer ur hela källaren inför stundade renovering. En renovering som gick i stöpet eftersom vi åkte på att dränera istället. När det är som mest uppgrävt runt huset sticker vi till Kreta en vecka. Närmare bestämt till Sunwing Resort med all inclusive och hela kittet. Har en kanonvecka med sol och bad! Jag springer Midnattsloppet i hällande regn och får blodad tand och bestämmer mig redan vid målgång att jag ska springa även nästa år.

Augusti


September: Agnes fyller 1 och Lovisa blir 4 år. Lovisa har sitt första barnkalas och dagen efter har vi släktkalas. Jag börjar jobba en dag i veckan. Jag åker till Ullared på tjejhelg och träffar Ola-Conny (måste vara årets höjdpunkt, haha!!) Vi sätter panel på en vägg i vardagsrummet och väggarna i köket och Agnes rum får nya tapeter.
September


Oktober: Går på loppis och fyndar några småsaker. Går på Star for Life i Scandinavium med svärmor. Har en heldag på stan med mamma och syrran. Lovisa klär ut sig till häxa och "trick or treatar" i grannskapet. Vi börjar skola in Agnes på dagis.

Oktober


November: Jag börjar jobba halvtid. Jag blir av Niclas ombedd att packa en väska; vi ska ut på tu man hand. Blir först itutad att det handlar om en fiskehelg, men destinationen blir Grand Hotell i Mölle. Vi badar jacuzzi utomhus och äter därefter en fantastiskt god fyrarätters middag. Jag åker på tjejhelg till Hunnebostrand där vi hänger i mjukiskläder, spelar spel och dricker drinkar. Elfsborg vinner SM-guld! Jag besöker för första gången en burleskklubb och tycker det är riktigt coolt.
November



December:Vi julpyntar hemmet och firar advent. Agnes medverkar i sitt första luciatåg. Jag vinner storkovan i en radiotävling. Igen. Vi drabbas allihopa av magsjuka och blir med nöd och näppe friska lagom till julafton som firar på hemmaplan. Vi påbörjar källarrenoveringen och får klart första rummet. Nyårsafton firas i hemmets lugna vrå med Emma och Calle.

December


GOTT NYTT ÅR!

30 december 2012

Källartrappen är färdig!

Nu ikväll fick jag färdigt källartrappen och är rätt mallig! Mallig för att jag lyckades fixa allt själv och givetvis för att det blev så bra. Känns skönt att kunna bidra med något eftersom man är gift med Mr Fix It.

Nu ska vi bara bestämma oss för vad vi ska inreda med. Det blir troligen nåt begagnat från Blocket eller nån second hand. Vi ska ju trots allt bara ha förvaring där nere. Och de lagerhyllorna som vi haft tidigare ha sett sina bästa dagar och är så rappliga att de skulle falla omkull om man så blåste på dem.




Mattan som låg på trappstegen var minst sagt sunkig!




Färdigt! Och det blev mycket snyggare.



Lovisa var med i källaren och kunde inte motstå att måla några
gubbar på mattan.... Som tur var, var det en spillbit!


Nu blir det soffläge. Imorgon är det nyårsafton och jag är inbokad på ett mastodontpass på gymmet. Varje nyårsafton ordnat mitt gym ett 2,5 h långt pass som består av många kortade pass bestående av allt från spinning, body combat, indoor walking, dans och styrketräning. Man delas in i lag och kör helt enkelt järnet! Sist jag var med var för två år sen, jag var nygravid med Agnes och körde inte direkt 100%. Men imorgon så.....


Finn ett fel...

29 december 2012

Källar'n ska få sig en make-over

Idag körde vi tjejerna till farmor och farfar så vi kunde sätta tänderna i källaren. Den har sedan länge varit "källaren som Gud glömde", och efter sommarens dränering är det alltså dags att få ordning där nere - en gång för alla!!

Niclas började i förrgår med att spackla och måla väggarna och fortsatte igår med golvet, enkelt bergogolv lämpat för källare och våtutrymmen.
Idag föll det alltså på min lott att måla trappan; vanglar och ledstänger samt väggar i trappuppgången. Och imorgon ska jag lägga golv på trappstegen! Japp, jag! Jag är laddad.

Snart är rum 1 av 5 klart. Nästa rum på tur blir pannrummet.

Före

28 december 2012

God fortsättning!

Mellandagarna - långsamma dagar! Helt plötsligt är julen slut, som i ett nafs, och planerna för nyår börjar ta fart. Fast i år har vi inga planer alls och det känns väldigt skönt. Vi blir hemma, bara vi fyra, äter lite god mat, dricker något gott vin och åker ner till
Aspen för att titta på Lerums årliga fyrverkeri! (Eller vi tittar på fyrverkeri innan vi dricker vin...)

Igår påbörjade vi "Projekt källare". Nicke spacklade väggar som idag målats. Golv i ett av rummen har kommit på plats. Mitt projekt imorgon blir att måla trappan för att sen lägga nytt golv på trappstegen. Jag och tjejerna var på K-rauta tidigare idag och köpte material.

25 december 2012

Juldagen hos mor och far

Idag tog vi det piano hemma på förmiddagen, barnen lekte med sina julklappar och vi tog en tupplur allesammans. Vi somnade som stockar och vaknade lite senare än planerat så vi fick brått att mumma upp oss för att åka till Sandared på stekmiddag. Alltid lika gott med stekmiddag med tillbehör som gräddsås, brysselkål, "gröna pinnar", pressgurka och vinbärsgelé.

Givetvis tittade tomten förbi och delade ut julklappar. Men Lovisa var lite misstänksam; tomten hade glest skägg och likadana glasögon som morfar.... Agnes var, precis som igår, i sitt esse, och släppte allt hon hade för att hämta nya paket framme hos tomten. Idag satt hon till och med i knät!

Mormor hade plockat ner flera lådor med mina och moster Emmas Barbiesaker. Dockor, kläder, skor och småprylar i en salug röra. Man kan säga att Lovisa kom till Barbiehimlen trots att många dockor var enbenta eller hade svintohår. Fick slita henne därifrån när det var dags att åka hem. Så det avtalades att hon får komma dit framöver och sova över och leka med Barbie hela dagen lång.

Nu är vi hemma och har parkerat oss i soffan och moffar rocky road. Imorgon inställer jag mig på gymmet kl 10.30.

Tack för idag kära mor och far!

Emmas ena Kendocka. Eller Fabio... (Usch!!!)

Glada barn och midnattsmässa

Ska försöka summera julfirandet lite kort.

Kalle Anka: Lovisa satt klistrad hos farmor så gott som hela Kalle Anka och skrattade, fnissade och förfasade sig över att Långben sparkade av husvagnen när han skulle sätta sig i bilen. Och julen förstördes inte för att vi inte fick se den svarta dockan ropa "Mammy!"......

Julmaten: Tummen upp för min ugnsomelett med räkstuvning. Blev överraskad själv att jag fick till den så bra! Sen inmundigades det givetvis sill, skinka, paté, Jansson, köttbullar och ägghalvor. Och hör och häpna; jag tog en snaps till sillen utan att grina illa, jag tyckte det smakade bra! Betyder? Vuxen kanske...
Till kaffet hade Niclas gjort lingonglass med pepparkaksbotten. Också tummen upp!

Tomtebesök: Agnes var riktigt stursk, jag trodde hon skulle bli rädd och klamra sig fast vid oss och få traumatiska minnen för livet. Istället blev hon uppspelt, började skratta tillgjort, vinka och studsa upp och ner. Hon tog emot det ena paketet efter det andra, men någon kram fick inte tomten. Där gick gränsen!
Lovisa var redig och visade tomten var han fick sitta, han fick flera kramar. Hon påpekade även att tomten snart skulle tappa byxorna om han inte drog upp dem. Japp, en tomte med gällivarehäng va're här!

När gästerna åkt hem halkade jag ner till kyrkan och midnattsmässa. Enda gången på året jag går "frivilligt" till kyrkan. Just på julnatten är det så stämningsfullt i kyrkan med alla tända ljus, fina julpsalmer som man faktiskt kan sjunga med till.
Men det var ett riktigt antiklimax att den manlige solisten INTE rev av O' Helga natt! Julsångernas julsång SKA ju bara sjungas som avslut...

Jag tände ett litet ljus för morfar som jag saknar lite extra en dag som denna. Det är nu ett år sedan han lämnade oss och han fattas oss!

För att summera eftermiddagen och kvällen: Mysig, lugn och trevlig. Tack Berra och Lillis för sällskapet och alla fina julklappar!

24 december 2012

Första etappen avklarad!

Varje år klockan 10 på julafton har min farbrors fru Inger omsorgsfullt dukat fram sju sorters kakor, mjuka som hårda, dukat med finporslinet och kokat kaffe för ett helt kompani för att ta emot så gott som hela släkten. Och mandelmussla med grädde och hjortronsylt icke att förglömma!! Då träffas pappas sida av släkten. En tradition som ligger mig väldigt varmt om hjärtat!
Så länge jag kan minnas har vi träffats i huset som min farbror med familj bor i eftersom det är pappas barndomshem och när jag var liten bodde min farmor och farfar där.

Det är alltid nån som är ute på vift på annat håll men om vi skulle träffas allesammans skulle vi bli 46 personer, men rekordet ligger på 38. Det året fick det dukas i ett av sovrummen!

I år var vi bara 23, några jobbade medan andra stannade på hemmaplan pga snön.

Nu blir det att fixa i ordning julmaten!

Agnes och min faster Boel