31 mars 2012

Sömnlös natt och felringning

Inatt var en sån där jobbig natt som tack och lov är lätträknade i detta hushållet. Kort efter att jag somnat vaknade Agnes och var hungrig. När hon ätit färdigt kom hon inte riktigt till ro i spjälsängen så jag lyfte över henne till oss och där somnade hon relativt fort. Det gjorde inte jag. När jag äntligen somnat ringer min mobiltelefon som ligger på hyllan vid sängen. Till råga på allt är den på högsta volym så ett tag trodde jag det stod en hel orkester vid sängkanten och spelade.
När det ringer så mitt i natten tror man ju att det hänt något, men jag fattade snabbt att det var någon som ringt fel. Personen sa ingenting utan jag hörde bara musik och folk som gapade och skrek. Alltså någon som var på krogen. (Här borde jag ju stängt av telefonen....)
Jaha, då låg man sömnlös igen. Agnes vaknade igen och var hungrig och ledsen. Och jag hade svårt att somna om men lyckades till slut. Två timmar efter första felringningen ringer det igen. Denna gången svarar jag med en sömndrucken röst varpå personen i andra änden frågar "Sover du?" Jag fräste tillbaka: "Ja, jag sover och du har ringt fel. Så DELETA DET HÄR NUMRET!"

På morgonen när jag står i badrummet och sminkar mig får jag ett sms.


Kan meddela att jag svarade: "Det är ju inte ditt fel, men du kan ju hälsa din polare att han sabbade min natt... ;-)

28 mars 2012

Nu börjas det...

Pillandet alltså. Upp med pinalerna till anti-pill-höjd!

Mögelkarusellen

I mitten av november i fjol började det ryktas om att det var mögel på Lovisas förskola och i slutet av samma månad kallades vi till föräldramöte där det bland annat informerades om att det skulle öppnas en ny småbarnsavdelning med plats för 10 barn. Parallellt med detta påbörjades en utredning om mögel vilket senare visade att det fanns mögel i några av rummen på förskolan, bland annat i den delen där den nya avdelningen precis öppnat efter årsskiftet.
Detta resulterade i att de nya barnen snabbt fick flyttas till andra förskolor eller placeras hos dagbarnvårdare. (Anledningen till varför avdelningen öppnades var för att det absolut inte fanns plats på något annat ställe, men när det uppdagades att det fanns mögel i lokalerna skramlade kommunen fram platser relativt kvickt)

Slutrapporten som kom i månadsskiftet februari/mars visade att det finns mögel i flera av rummen vilket resulterade i att de äldsta barnen fick flytta ner till skolans lokaler medan de yngre barnen flyttade till en del av förskolan som inte är angripen av mögel. Fast i denna delen har det bara tagits golvprover, alltså inga luftprover trots att personalen klagar på ont i huvudet, snuva och andra åkommor. Några föräldrar tog kontakt med en professor i miljömedicin på Göteborgs Universitet som erbjöd sig att kostnadsfritt komma och ta luftprover och skicka in och få svar dagen efter. Detta tackade kommunen nej till med anledningen att det inte fanns något förtroende för honom...

I nuläget väntar vi på att kommunen ska smälla upp paviljonger nere vid skolan och dessa förväntas vara klara i slutet av april. Arbetet med att åtgärda mögel- och fuktproblemen är redan i full gång, i alla fall utvändigt, och så snart barnen flyttat skall arbetet även påbörjas invändigt.

Jag är tveksam om det går att åtgärda fuktproblemen fullt ut i en kåk som byggdes i början av sjuttiotalet och har över 40 år på nacken. Kommer det bli samma visa om fem år, tio år igen? Är det inte lite som att slänga pengarna i sjön genom att "bara" renovera nu. Jämna allt med marken och bygg nytt och fräscht!
Till och med byggjobbarna som jag och några andra mammor småpratade med vid hämtning för ett par veckor sedan dömde ut byggnaden...Hm.



Leffe och fjädrarna

Igår pimpade jag och Lovisa en kvast björkris med färggranna påskfjädrar. Dock verkar inte alla i familjen uppskatta pyntet eftersom jag igår kväll hittade en fjäder i hallen och nu precis en fjäder på mattan i vardagsrummet. Leffe, den lille sabotören, har varit framme flera gånger och hoppat upp och fäktat mot fjädrarna. Dumflane!

Tur att jag lagt en massa tunga stenar i botten av vasen. Då välter den inte i första taget men om den mot förmodan skulle göra det, välter den med besked!!

27 mars 2012

Att köpa sig tid

I eftermiddags var jag verkligen motsatsen till hur en supermorsa agerar. Lovisa ville vara inne en stund så jag parkerade henne framför Bolibompa medan jag själv tog en tupplur på altanen i trekvart... Men gött var det!!

Där efter ryckte jag upp mig och städade hela köket, dammade och dammsög hela undervåningen. Befarade att om dammsugningen inte togs itu med pronto kunde golven misstas för stampade jordgolv. Minsann.

Så för att göra Lovisa nöjd och sysselsatt medan jag sanerade huset försåg jag henne med ett par bunkar vatten och några tvättlappar. Definitivt inte sista gången. Hon var i sitt esse! Och hon tittade skeptiskt på mig medan jag plockade fram allt precis som om "FÅR jag, mamma?"

Nu klädparty!!

Mars?

Man skulle ju nästan kunna tro att det är en vanlig dag i juni, 17 grader varmt och soldis. Nej, mars it is och jag älskar't!

Jag och tjejerna har ätit lunch på altanen. I skrivande stund hoppar Lovisa studsmatta, Agnes sover ich jag ska ta mig en välförtjänt latte.
Innan vi gick ut letade jag rätt på en av Lovisas solhattar som satt som en smäck på Agnes. Hon liknar lite en av karaktärerna i Macken, ungen i familjen som sjunger "man ska ha husvagn".

Ikväll blir det egentid för den här morsan, jag ska på klädparty för Pomp de Luxe. Klädshopping, fika och kackel, inte så illa på en vanlig tisdag.

26 mars 2012

Vårfint på trappan

Igår var jag på Blomsterlandet tillsammans med halva västsverige som också tyckte det var dags att vårfeja hemma i trädgården...

Utemöblerna och grillen kom fram igår så vem vet, till helgen blir det kanske grillpremiär?

Dessutom kom den lilla pyromanen fram i mig igår, jag luntade gammalt gräs. Men hade jag fått bestämma, och inte min korrekte make så hade jag eldat i hela slänten!

22 mars 2012

En dag på landet

Efter fikat gick vi ut en sväng. Jag la mig på en filt i solen och slumrade till en stund. Välbehövligt då en viss liten donna hållt låda i natt och gastat och haft sig... De andra tog en promenad runt gärdet och hittade vitsippor. Årets första!! Är det inte lite väl tidigt?

Efter denna visit med fika, snacks och lunch blir det en löprunda ikväll när vi kommer hem...



Fikatajm

Vi är och hälsar på Niclas farmor och farfar i Torskog. Det vankas fika i "pensionärskuvösen". Solen skiner och det är VÅR!! Inte så pjåkigt.

18 mars 2012

Hur man beter sig på fyllan

Full. Dragen. Glad i hatten. På kanelen. Borstad. Lullig. Synonymerna är många för en sån sak som att vara påverkad av alkohol.

Det finns de som när de druckit blir lite extra pratiga, de som blir uppkäftiga och ska mucka gräl, de som blir trötta och somnar var som helst, de som kissar ner sig, de som blir flörtiga och ska krama allt och alla.
Det finns de som gör riktigt dumma saker när de är på pickalurven: genar över järnvägsspår, bjuder laget runt på Dom Perignon trots att de egentligen inte har råd, ger sig ut på en simtur i beckmörker.

Sen finns det de som mitt i natten, lite lagom lullig, går in på ett dygnet-runt-öppet köpcenter i USA och shoppar ursöta GAP-kläder till sina brorsdöttrar. Väldigt gulligt om ni frågar mig. Tack farbror Krille! Inte för att man ska främja alkoholkonsumtion egentligen, men för all del, sup på där borta i Amerikatt! :-)

Byxdress till Agnes



17 mars 2012

Nytt vardagsrum

Idag var dagen jag väntat länge på, ut med det gamla och in med det nya. Fast egentligen blev det ju faktiskt "ut med det nya och in med det gamla" eftersom soffan som vi gjorde oss av med var nyare än soffan vi tog in.

Vi tar det från början. Den gråa divansoffan, som hade två år på nacken, var helt enkelt inte gjord för vårt vardagsrum. Den tog upp halva rummet, det blev trångt och kakelugnen kom inte till sin rätt. Att vi inte insåg det innan vi köpte den är för oss en gåta. Nåväl.
Min syrra har länge haft en soffa ståendes hemma hos våra föräldrar. En soffa som inte fick följa med till hennes och Calles gemensamma lägenhet. Så istället för att den skulle hamna på tippen, fick den nytt hem hos oss i Lerum. 

När soffan väl var på plats med alla kuddar och attiraljer började vi grunna på det där med fåtölj. Vi hade spanat in en öronlappsfåtölj på IKEA men tog en sväng ut på Blocket för att kolla vad som fanns. En annons som vi fastnade för var på två beiga 50-talsfåtöljer. Annonsen hade legat ute i 10 minuter så annonsören fick en smärre chock när jag ringde och frågade om fåtöljerna fanns kvar eftersom han inte ens fått bekräftelsemailet från Blocket att annonsen publicerats. Det gäller att vara snabb om man ska ha nån chans, har man ju hört.

Så efter middagen stack Niclas iväg ner till Guldheden för att tjacka två fåtöljer för 1300 kr. Som hittat! (Fåtöljer på IKEA skulle kostat 3000 så nu TJÄNADE vi ju på att inte köpa den, vilket betyder att jag kan köpa nya gardiner och en ny pläd. Tjejmatte it is!)

Kan redan nu konstatera att det känns så mycket mysigare, luftigare och hemtrevligare. Nu gäller det bara att komma på en massa bra förklaringar till varför man skaffade en vit soffa när man har två småbarn.





14 mars 2012

Ute i fem timmar!!

Åh vilket härligt väder vi haft idag! Efter hämtning på dagis hängde vi i trädgården, Lovisa snickrade och jag satt i solen och njöt av en kopp kaffe. Man kan ha det sämre!

Efter ett tag ville Lovisa cykla en sväng så vi stack till lekplatsen som till en början var helt öde. Efter en stund började barnen och morsorna (och farsan!) droppa in en efter en så till slut var det high life. Vi som inte skulle stanna så länge hade varken med kaffe eller mellanmål. Men det trevliga med grannskapet är att det alltid är nån som har med så det räcker till alla så tack Annorna för kaffet och pizzabullarna! Nästa gång är det min tur att packa fikakorgen.

Det som var tänkt att bara bli en stund blev tre timmar! Plus två timmar ute i trädgården. Misstänker att Lovisa somnar gott ikväll, frisk luft tar på krafterna!

13 mars 2012

Farbrors tös!

Nu passar äntligen den chockrosa duffeln som farbror Krille inhandlade till Lovisa i julklapp -08.
Man kan säga att Agnes är lite USA-influerad idag; mössa, jacka och vagn. Tack vare snälle farbror Krille! (Som snart får vinka till sina nieces på Skype tycker vi!)

12 mars 2012

11 mars 2012

Äntligen!

Nu kan vi väl bestämma att våren är här? Inga mer minusgrader, ingen mer snö! Bara sol och plusgrader från och med nu. Bra!

Jag och tjejerna tog en tur till lekplatsen, Agnes i vagnen och Lovisa på cykel. Premiärturen för i år!
Niclas roar sig med diverse trädgårdsarbete men det går ingen nöd på honom eftersom arbetet innefattar handhavande av såväl motorsågar som högtryckstvättar... Ju fler maskiner, desto roligare. Helt klart Mr Albinssons motto!

Nu glider kingen in!

Sean Banan - inte så bra....
Agnes diggar - djefla bra!!



10 mars 2012

Pippitröjor och vitsippor

Nu är båda tjejerna kittade med varsin Pippitröja. Agnes tröja inhandlades på Åhléns för presentkortet hon fick i julklapp. Idag fick Lovisa sin, som min mormor stickat. Jag blir mäkta imponerad av hennes handarbete, jag själv är rent ut sagt röten på allt vad sticka och virka heter. Hade nog annat för mig på textilslöjden när detta skulle läras ut.... Korsstygn däremot, det kan jag, men hur användbart är det på en skala?

Så nu inväntar vi bara den härliga våren så vi kan susa ner till gräsplätten vid Aspen och ta de årliga vitsippebilderna. Denna gången med två guldklimpar!





Fika hos mormor Inga-Lill

Idag tog vi en tur till mormor och morfar i Sandared. Det vankades kålpudding till lunch, till Niclas stora glädje. Där efter tog vi en promenad till mormor Inga-Lill där vi snek till oss en kopp kaffe. Agnes visade sig från sin bästa sida och charmade såväl gamlemormor som gammelmoster. (min moster Ingela)

Ikväll blir det schlagerkväll hemma hos Rekordelius. Heja Loreen! Gud förbjude om den självgode orange karlsloken från Skåne kommer på annat än sista plats. Till och med svåre barfota-Torsten är bättre!

09 mars 2012

Happy friday!

Lite mys framför en brasa så här på fredag eftermiddag. Vårvärmen lyser med sin frånvaro så det var bara att tända en brasa efter dagishämtning.

Inget direkt planerat till helgen. Blir väl att titta på schlagerfinalen i alla fall. Ikväll kommer jag garanterat somna i soffan till Skavlan.

Trevlig helg!

08 mars 2012

Lugn dag

Idag tar vi det väldigt piano, efter gårdagens debackel på ICA då
1. Jag fick lämna kundvagnar (ja, min och Lovisas minivagn) vind för våg vid frysdisken för att gå med Lovisa på dass då hon fick ett kissemergency.
2. Lyckades få avstämning. Och jag hade inte bara handlat mjölk och bröd direkt... Jag lovar, jag var gråtfärdig när kassörskan hänvisade mig till kassan med rullbandet.

Efter gårdagen har jag kommit fram till att jag ALDRIG kommer storhandla med båda kidsen igen. Ever. Just nu känns matshopping på nätet som en briljant idé, klick klick och så får man det levererat till dörren. Tål att tänkas på.

04 mars 2012

Mora Träsk

Igår var alltså dagen D. Dagen då Lovisa skulle få se sina idoler Mora Träsk, aka "killarna".

Vi var på plats en halvtimma innan showstart och det fanns gott om plats framme vid scenen. Niclas och Lovisa tog plats medan jag och Agnes satte oss lite längre bak. Men innan det började kom Niclas bak och satte sig eftersom Lovisa ville sitta där framme "ifred". Hon är helt makalös med att hänga med i alla rörelser och sånger!

Om man nu ska recensera själva showen så får den godkänt. Leif Walter, Mr Mora Träsk himself, närmar sig säkert pensionsåldern men är som en Duracellkanin på scen. Fast han är lite plufsigare och lite mer gråhårig än när jag såg honom sist. För 28 år sedan.
Showen kunde hållt på lite längre än 45 min dock.

Lovisa fick en keps och givetvis fick hon både Leifs och Danne Lindbloms autograf efteråt. Det var en slagen hjältinna som somnade som en stock på hemvägen och imorse när hon vaknade frågade hon: "Ska vi se på Mora Träsk idag igen?"

Trädgårdsbestyr

Idag har vi varit duktiga i trädgården, räfsat löv, tagit bort sly och även varit tre vändor till återvinningsstationen. När jag och Lovisa kom tillbaka efter sista vändan hade Agnes vaknat från sin marathontupplur och satt i gungan för första gången.

Nu drar hela familjen till Vattenpalatset och gottar sig. Sen ska jag banne mig vräka mig i soffan!

03 mars 2012

Uppvärmning

Lovisa värmer upp i bilen så hon kan hänga med på tigerjakt vid 14-tiden då gubbarna i Mora Träsk uppträder på Folkets Hus i Mariestad.

Egentligen hade vi inte tänkt åka hela familjen utan först var planen att Niclas och Lovisa skulle gå med morbror Johan och kusinerna. Men imorse stack de till Gran Canaria på restresa. Hallå!? Smäller inte Mora Träsk högre?

När vi kommer fram är tanken att hitta nåt mysigt lunchställe. Det enda stället jag känner till i Mariestadstrakten är Rattugglan. Tyvär inte så mysigt.

01 mars 2012

Enkel matte

Snäll storasyster + nöjd lillasyster = stolt morsa!