29 februari 2012

Stockholm - by day

Idag bjöd den kungliga huvudstaden på sol från en klarblå himmel och vårvärme!

Vi tog med kidsen på Spårvägsmuséet på Söder där de fick klänga på bussar och tunnelbanevagnar, leka spärrvakter och åka miniatyrtåg. Riktigt poppis!
Efter fika, lunch och lekplatshäng hade vi helt plötsligt varit på vift i sex timmar och det var dags att gå hem för att fixa middag.

Lika roligt som det var att komma hit, lika skönt ska det bli att komma hem imorgon.

Nästa gång jag kommer tillbaka får det bli på egen hand med shopping, drinkdrickning och restaurangbesök på agendan!

28 februari 2012

Mot Huvfudstaden

Sitter nu på tåget och har precis passerat metropolen Herrljunga. Agnes har däckat, Lovisa fikar som bara den och jag sitter mest och tittar på mina tjejer och tänker på hur lyckligt lottad jag är.

Vi har tre timmar kvar och i höjd med Skövde är det nog läge och ta fram den bärbara DVD-spelaren och sätta på Mora Träsk åt Lovisa. Med hörlurar, thank you very much!!

27 februari 2012

Ut med det gamla, in med det nya!

Igår sa vi adjö till släktvaggan. Med största sannolikhet kommer den aldrig till användning i detta hemmet igen. Upp från källaren kom spjälsängen. Vi hoppas Agnes kommer trivas, ska bara få bytt lakanet först. Synd att börja en ny sovera med mardrömmar...

25 februari 2012

Världens bästa morfar



Det är lite drygt två månader sedan morfar gick bort efter att ha kämpat mot cancern en längre tid. Även om han var väldigt dålig på slutet så är det ändå inte det jag minns främst när jag tänker på morfar utan jag tar med mig alla de fina minnena jag har från barndomen men även minnena från de roliga stunder vi haft i vuxen ålder.

Som barn sov vi över hos mormor och morfar ganska ofta eftersom de bara bodde ett par kilometer bort. Vi åt ostbågar framför TV:n och "gömde ägg" till frukosten. I många år hade mormor och morfar husvagn på Malö i Bohuslän så där var man med ett otal gånger. Det fiskades krabbor, cyklades, åts glass och badades i havet. Vi åkte också ut med båten och dörjade vittling. Att fiska, det var morfar bra på!

När jag var åtta år var jag med mormor och morfar på Rhodos en vecka. Har fortfarande en del klara minnen från den veckan trots att det snart är 25 år sedan.

När jag och Niclas bodde i London kom mormor och morfar över och firade morfars 70-årsdag. Vi var på fotboll och såg Fulham-Liverpool, tog en tur till Windsor och besökte givetvis en del pubbar.

Jag saknar min morfar. Men som vi sagt till Lovisa: Arne har åkt upp till himlen och sitter på ett moln och tittar ner på oss!

24 februari 2012

Bokrea

Var en sväng på Bokia idag och hittade lite smått och gott till Lovisa och Agnes. Familjen Hedenhös är de nog båda lite för små för än så länge, köpte den faktiskt mest för min egen skull. Snacka om nostalgitripp att läsa om pappa Ben, mamma Knota, Sten, Flisa, urhunden Urax och vildhästen Hårfagre!

Restips till svärfar

1. Håll koll på vilket hotell du bor på. Ett tips är att skriva ner det på en lapp och ha i byxfickan OCH i plånboken. För säkerhets skull; skriv ner det i handflatan också.
Eller skriv en skylt med uppgifter om nationalitet, telefonnummer, och namn på frugan och häng runt halsen.

2. Om du ska på egna små promenader, tag med mobiltelefon. Och se till att batteriet är laddat!

3. För att slippa gå ut och köpa virre på lokala snabbköpet det första du gör vid ankomst till hotellet, köp redan på flygplatsen eller ta med egen fickplunta.

Trevlig resa!! ;-)

22 februari 2012

Besök i Slottsskogen

I måndags gjorde jag och tjejerna en liten utflykt in till den stora staden. Vi parkerade hos svärföräldrarna som bor i närheten av Svingeln och hoppade där på sexans spårvagn som tog oss till Linnéplatsen. Ett litet äventyr i sig till Lovisas stora förtjusning, särskilt när vi åkte genom tunneln från Södra Vägen upp till Chalmers.

Vi mötte upp min väninna Linda och hennes två pojkar för att besöka den gigantiska lekplatsen Plikta i Slottsskogen. Det blåste snålt och var isigt så besöket blev inte så långvarigt. Istället gick vi hem till Linda och stekte pannkakor.

Jag och Linda konstaterade att livet med två barn innebär full gas från morgon till kväll. Man har sällan tid för bara sig själv, bara en sån sak att få gå på toa ifred.... Det var ett tag sen vi träffades så vi hade ju givetvis mycket att prata om men det var inte det lättaste för var det inte blöjor som skulle bytas så var det bråk som skulle avstyras, näsor som skulle torkas och bebisar som vält på filten på golvet samtidigt som vi stekte pannkakor. Långt borta kändes tiden då man satt på café i timtal eller sippade på en drink på nån bar på Avenyn och bara hade sig själv att bry sig om. Men var sak har sin tid och vi skrattade givetvis åt kontrasterna.


Givetvis ville Lovisa testa den längsta och brantaste rutschkanan. Det var isigt i backen
på väg upp så det var med livet som insats som man tog sig till toppen.


21 februari 2012

Fönstershopping

I helgen var vi i Sandared och innan vi åkte hemåt tog jag och Niclas en promenad till en Loppis & Antikaffär som jag aldrig haft möjlighet att besöka tidigare, trots att de haft öppet ett tag. Det fanns en massa fina saker, men lite för dyrt för att vara loppis och lite för slitet för att vara antikt.

Vi fastnade för en oljelampa som skulle passa perfekt på vår skänk, men när vi kommit hem och Niclas skulle fylla på lampolja läckte den som ett såll. Hade varit ok om vi pröjsat 40 spänn för den. Nu betalade vi 200 kr och då tycker jag att man ska vara garanterad att lampan faktiskt går att använda. Är lite sugen på att gå tillbaka faktiskt och påpeka detta.

Vid väggen till höger om kakelugnen har vi länge haft en tavellist med lite blandat krafs på, som jag tröttnat på. Har varit lite sugen att köpa ett gammalt fönster och hänga upp så jag har hållit utkik på Blocket, men utan att hitta något. Så i lördags fanns det, längst in i lokalen, en mängd gamla fönster i olika storlekar och skick. Hittade en fönsterram utan glas som var helt ok, lagom sliten och i perfekt format. I söndags åkte det upp på väggen och pimpades. Blev rätt nöjd med resultatet. Helst hade jag velat sätta in ett riktigt fönster så man ser rätt igenom men det är ju ett lite större projekt så jag nöjer mig med detta tills vidare!


Kransen har jag tillverkat själv genom ståltråd och några kvistar plastblommor som jag knipsat till i lagom storlek.


Funderingar

Vid frukostbordet imorse hade jag och Lovisa följande konversation:

Lovisa: Jag älskar min lillasyster!
Jag: Jag älskar MIN lillasyster!
Lovisa: *tittar på mig fundersamt*
Jag: Vet du vem min lillasyster är?
Lovisa: Vet inte
Jag: Moster Emma är min lillasyster.
Lovisa: Näääää!
Jag: Och Johan, Gustav och Eriks pappa, är min storebror!
Lovisa: Äsch, tjams!!!

20 februari 2012

Det här med annat krubb...

...än bröstmjölk. Agnes har ju inget direkt intresse för det här med smakportioner av varken frukt, gröt eller grönsaker. Inte heller välling. Flaskmatning är inget för henne verkar det som. Men idag gjordes det framsteg med gröten i alla fall! Jihoo!

Den där 40-årsfesten om två veckor ligger i farozonen. Och adjöss goodbye till den där tjejmiddagen på stan på lördag.

Nej, nu i veckan blir det hårdträning! Ska man överlåta all flaskmatning till Nicke så hon inte känner min doft? (aka surmjölk) För när jag provar vrider hon sig bara som en mask.

Just nu känns egentid lååångt borta, trots att hon snart är ett halvår. Och inte nog med att hon inte tar flaska, hon är dessutom väldigt mammig. Ingen annan duger. Suck.

17 februari 2012

Klädbyte x 5

Lovisa är verkligen inne i en klädbytarperiod och byter outfits cirkus fem gånger på en eftermiddag. Det hade inte gjort nåt om det inte vore för att det blir en salig oreda i garderoben och övriga huset eftersom kläderna sprids ut till höger och vänster.

Idag tog jag tjuren vid hornen och gjorde en megaröjning bland hennes kläder så nu hae jag förmanat henne att hålla fin ordning. Får se hur länge det håller...

Förresten; idag har man varit uppe på barrikaderna och strejkat. Föräldrarna på Lovisas förskola har hållt sina barn hemma, en manifestation mot kommunens flathet när det gäller mögelutredningen på förskolan. Så idag var det endast 10 barn, av 83, på förskolan. Bra uppslutning!
Imorgon kommer det en artikel i Göteborgsposten. Håll utkik!

16 februari 2012

Vattenpalatset

Numera finns ett familjeVIP-kort på Vattenpalatset i familjen Albinssons ägo. I och med att jag och Agnes går på babysim och att Lovisa ska få börja simskola till hösten vore det ren och skär dumhet att inte skaffa ett årskort på badet eftersom de ger 70% rabatt på simkurserna. Vattenpalatset är inget kommunalt badhus så priserna är därför hutlösa. 100 spänn i inträde för vuxen och 60 spänn för en treåring. Hallå eller. (I lilla Sandared där jag kommer från kostar det 10 spänn för barn, om jag inte missminner mig. Men då finns ingen vattenrutschbana, ingen big deal om man är tre år

Så nu ikväll var vi och badade alla fyra. Riktigt mysigt!


Inne i damernas omklädningsrum hittar man denna skylten. Jag struntar blankt i om det skulle komma in en karl medan jag står i bara mässingen och tvålar in mig, det är inget att se ändå. Men tanken slog mig att denna skylt aldrig skulle gå hem i tex USA. Ha! Prydhetens högkvarter.
När jag bodde i USA fanns det en skylt på väggen i damernas omklädningsrum på gymmet som uppmanade: "Modesty appreciated". Herregud.

13 februari 2012

Tiggare

Fisk står på lunchmenyn idag...

12 februari 2012

Trött tös...

...som somnade i farfars famn efter att ha premiärbadat i farmors och farfars badkar.

Imorgon är det måndag och som bekant ingen förskola så jag och tjejerna tänkte bege oss in till stan och träffa Linda och grabbarna på Plikta i Slottskogen. Har faktiskt aldrig varit där. (Plikta = gigantisk lekplats, för er ickegöteborgare som läser).

A greeting from across the pond

Emily, Agnes says thank you for the super cute hat. It finally fits! Hope to see you back for a visit in the near future. Take care!

11 februari 2012

40-årsgalej

Nu för tiden börjar festerna på eftermiddageb med korvgrillning, pulkaåkning och snölek. Och bärs till de vuxna. Kall sådan.

09 februari 2012

Shopping för singlar


Idag när jag var på ICA såg jag en skylt om ett event som äger rum imorgon mellan 17-19 på ICA Kvantum i Lerum. Singelshopping.

Japp. Alla singlar är välkomna på mingel med kex och ost och genom att ha en grön varukorg på armen visar man att man är singel.

Så om du ska fredagshandla imorgon så bör du tänka på vilken färg du tar på korgen.

Tänk om det skulle funka. Det vore väl något att berätta för barnbarnen.
"Jag och morfar möttes på ICA i Hulan. Han kom fram vid mig när jag stod och vägde en påse morötter. Sen träffades vi igen vid charken och vid Tex Mexhyllan gnistrade det till vilket ledde till lite småhångel på mejeriavdelningen"

08 februari 2012

Feber och fukt på förskolan

Inte nog med att Lovisa hade feber i dagarna fem och Niclas i tre dagar, nu fick Agnes en släng också. Om det beror på att de andra varit krassliga, att hon håller på att få tänder, eller gårdagens vaccination, det förtäljer inte historien. Hoppas i alla fall på snabb bättring. Nu fattas det bara att jag ska åka på det också. (Pessimist - javisst!)

Förutom två vaccinationssprutor igår på BVC stod även vägning och mätning på schemat. Hon är nu 65 cm lång och väger 7700 gram. En stadig bit.

I måndags var det extrainkallat föräldramöte med anledning av att de hittat fukt/mögel i lokalerna på Lovisas förskola. Det är i två rum, ett målarrum och ett lekrum, som är drabbade och dessa skall stängas igen och saneras. Jag hoppas verkligen dessa "kommungubbar" (och tanter!) som tagit beslutet vet vad de gör. Det känns inte bra att barnen ska vistas i miljöer där det finns mögel, även om rummen är stängda. Som påföljd av detta skall en avdelning på dagiset stänga och dessa barn skall portioneras ut på andra förskolor i kommunen. Det ironiska med det är att just denna avdelning öppnades för en månad sedan...
Redan på föräldramötet i slutet av november påtalade vi föräldrar att det vore ju en ganska korkad idé att öppna en ny avdelning under pågående fuktutredning. Nej inte alls, sas det från kommunens sida. Det fanns ju inga andra förskolor som kunde ta emot barnen. (Men nu helt plötsligt finns det platser?) Say no more......

Jag, och många föräldrar med mig, är trötta på alla kortsiktiga lösningar. Varför dutta med upprustningar och renoveringar, varför inte fixa i ordning allt ordentligt en gång för alla? Kåken har ju trots allt 40 år på nacken. Det stavas väl P-E-N-G-A-R.

Bjuder på en bildserie av mina tjejer när de är precis lika gamla, dvs kort tagna i början av februari 2008 och 2011. Ni får själva lista ut vem som är vem. (Jag tycker såklart att det är busenkelt)


05 februari 2012

Dop - check!

Agnes dopdag - en gnistrande och svinkall vinterdag!

Själva ceremonin i kyrkan flöt på bra, förutom att den stackaren som döptes samtidigt skrek som en stucken gris. Och så hade Lovisa och Viggo lite myror i brallan men lyckades i alla fall stå och hålla varandra i handen i en hel minut.

Mottagningen var trevlig, precis som det alltid är när man träffar släkt och vänner! (Även om det inte direkt är värsta skivan när man har dopkaffe) Agnes sov igenom halva tillställningen och vaknade lagom till presentöppningen.

Idag har det varit en seg dag. Niclas fick feber och har legat däckad hela dagen och yrat om liemannen, dödens käftar och ljuset i tunneln... Tack och lov är i alla fall Lovisas feber borta. Undrar om jag åker på nåt?

Coola Converse på tårtan!

Blev ett helt hav av tulpaner över som fick åka med hem och hamna i en glasskål.

04 februari 2012

Dopdag

Agnes sitter vid frukostbordet och läser sin tidning, aka tygbok, och är lyckligt ovetandes om vad som stundar henne idag.

Jag och Herrn i huset springer mest omkring som yra höns och diskuterar logistiken kring det hela. Köpa blommor, lämna maten i församlingshemmet, köpa ved (som nödvändigtvis var tvungen att ta slut just idag).

Agnes måste bada och dopklänningen måste strykas. Fast till det har jag anlitat hjälp (min ömma moder) för jag tar inte i dopklänningen från 1946 med tång. Tunnare tyg får man leta efter...

03 februari 2012

Lunchslarv

Jag är verkligen urkass på att äta lunch på veckorna. Tycker det blir för tidigt att äta innan hämtning kl 12 och efter att Lovisa kommit hem är det full gas så jag glömmer antingen äta eller så prioriterar jag bort det, dumt nog.

Nu är det förhoppningsvis slut med lunchslarvet. Har hittat några bra recept på mat som är enkel och snabb att förbereda och som kan ätas i farten. Idag hade jag dock tiden så då blev det ugnsstekt lax med potatis, broccoli och morotstzatziki. Får passa på att äta fisk när Herrn i huset inte är hemma.

02 februari 2012

Fjäsk för sjuklingen

Trodde febern var puts väck men den kom på visit igen nu ikväll. En jäkligt oinbjuden gäst!
När det var som ynkligast här ikväll och det var dags att äta fick jag fjäska rejält för Lovisa för att maten skulle gå ner.

Det fick bli picnick på "ängen" framför öppna spisen. När vi ätit klart började det regna och givetvis fixade Lovisa ett paraply även till Agnes.

01 februari 2012

Kittad för sittning

Lovisa är verkligen mån om att Agnes ska ha det bra. Innan vi sätter oss till bords skall alla leksaker vara på plats...

Lovisa är inne på andra dagen med feber. Igår var hon inte stursk, temperaturen mätte upp till 40,4 på kvällen. Stackaren! Idag har hon fått tillbaka ansiktsfärgen och orkar till och med att titta på Mora Träsk. Vad passar bättre om inte "temperaturen är hög uti kroppen" en dag som denna.

Apropå Mora Träsk så har vi bokat biljetter att åka och se dem när de kommer till Mariestad i början av mars. Lovisa vet inget än och vi har inte planerat att säga nånting på ett tag heller, vill ju inte att hon ska tjöta hål i huvudet på en fram tills dess. Idag när vi satt och åt frågade jag lite försiktigt "skulle du vilja se gubbarna i Mora Träsk sjunga på riktigt?"
Svaret jag fick blev "De är inga gubbar, de är killar. Faktiskt!" Förlåt då.

Nä, nu tycker jag att den där febern kan dra sin kos. Vi har inte riktigt tid att ligga sjuka. Till helgen ska Agnes döpas och ett fyrtiotal gäster är inbjudna.