31 januari 2012

Fördelar/Nackdelar med amning

Fördelar:
-Man har alltid maten med sig. Till rätt temperatur.
-Det kostar inget.
-Bröstmjölkens antikroppar ger barnet skydd mot infektioner som tex maginfluensa, förkylningar, urinvägsinfektion och örininflammation.
-Dessutom är det bra för mamman, det minskar risken att senare i livet drabbas av benskörhet, äggstockscancer och bröstcancer innan klimakteriet.
-Och så har jag hört att de flesta RASAR i vikt under amningen. Jaha ja. Kan med enkelhet konstatera att jag inte tillhör den breda massan i detta fallet.....

Nackdelar:
-Man måste investera i dyra amnings-BH. Som dessutom är fula. Och inte alls särskilt raffiga.
-Man måste tänka på att ha amningsvänliga kläder. Ingen hit att behöva mecka fram tutten genom urringningen.
-Man våndas varje gång man går hemifrån, att bebisen ska vakna och vara otröstlig. Och så är tuttarna på vift. På MRL-klass på gymmet till exempel.....

Ja, fy fasen. Visst är det roligt att "komma ut". Få lite egentid. Rensa tankarna. Men inte om man vet att det kan vara hysteriskt på hemmaplan. Att Agnes är helt otröstlig. Som ikväll när jag var iväg 1,5 timmar på gymmet. Usch. Mammahjärtat blöder faktiskt lite.

Jag och Agnes tidigare i eftermiddags när hon och jag vilar i soffan

Farbror Agnes

Jag undrar just när håret i bakhuvudet på Agnes kommer växa ut....


30 januari 2012

Hålla låda på morgonkvisten

Den här natten går till historien som den jobbigaste sen Agnes föddes. Ätning (snuttning) varannan timma till klockan var 05.15 då den lilla madammen tyckte det var dags att gå upp. Hon lyckades med sitt gallskrik väcka Lovisa som också blev klarvaken...

Lyckades få båda tjejerna att somna om (tack och lov!) så vi fick några timmars sammanhängande sömn. Tänk de stackare som har det så här varje natt! Medalj till dem!

Produktiv förmiddag där vi sprang ärenden och slö eftermiddag på hemmaplan. Skönt att middagen redan är kirrad, Niclas gjorde en kantarellpaj igår!

29 januari 2012

Dop i Örgryte kyrka

Idag var det dags för lilla Louie att döpas. Eller lilla och lilla. Han är sex veckor äldre än Agnes och en bastant liten herre. När prästen skulle lyfta honom utbrast hon "Åh heeeej". Det var en väldigt gullig präst som höll i dopgudstjänsten. Alla barn fick komma fram när barnen skulle få vatten på huvudet. Lovisa var inte blyg minsann utan traskade nyfiket fram för att se på. Nu vet hon ju hur det ska gå till nästa helg då Agnes skall döpas. (Dessutom var prästen inte så där "prästig" om ni förstår vad jag menar. Innan gudstjänsten började kom hon ut i svart snäv kjol, svart skjorta och grå-svartrandiga strumpbyxor!)

Efteråt bjöds det på italiensk buffé i församlingshemmet. Lovisa hade roligt med sin nyfunna vän Bonnie.

Imorgon är det dags för oss att börja förbereda inför Agnes dop. Det ska inhandlas diverse attiraljer som servetter och pappersdukar.

Nu blir det sängen, har längtat sen i eftermiddags. Natten mellan fredag och lördag gjorde att jag ligger minus på sömnkontot.....Gääsp!


28 januari 2012

Kalas med sjörövare och Blixten McQueen

Viggo har fyllt tre år så idag vankades det kalas. Det började med att vi tog fel på tiden och blev 45 minuter sena. Usch, jag avskyr att inte passa tiden så detta kommer jag gräma mig länge åt...

Det var ett genomgående tema av Blixten McQueen vilket visade sig på servetter, tallrikar och muggar. Ska det va' så ska det va'! Till och med tårtan hade Blixtenmotiv!

Barnen klädde ut sig till sjörövare och gick på skattjakt och givetvis avslutades det med fiskedamm.

Fint ordnat kalas som blir svårt att toppa. Skulle väl vara om man hyrde in Tobbe Trollkarl eller Marcoolio! ;-)

Imorgon blir det mer festligheter; dop i Örgryte kyrka.


26 januari 2012

Sandaredsturné



Idag har vi flängt runt så det stått härliga till. Först elvafika hos kära mormor, därefter lunch och lek hos min barndomskompis Maria och hennes barn, vidare till faster Boel där det också fikades. In en snabbis på den lokala butiken Hemma hos oss och därefter middag hos mamma och pappa. Pust.

Åter till den där butiken. De hade väldigt mycket snyggt i både kläd-, och inredningsväg. 50% på allt och köpte man tre plagg fick man det tredje gratis. Alltså tre plagg för priset av ett. Kom dit tjugo minuter innan stängning med en sockerhög treåring och grinig bebis. High five! Parkerade Lovisa i barnhörnan där hon underhöll sig själv ett tag. Agnes smågnällde mest hela tiden och jag irrade runt för att försöka hitta nåt snajsigt inför denna och nästa helgs dop. Hade föga framgångar med fyndandet, det blev i alla fall en underklänning och ett Yankee Candle. Ja ja, vad är väl en bal på slottet...?
Nästa gång den butiken får en påhälsning av mig blir det garanterat utan ungar. (Kände att det var dags att sjappa när Lovisa sprang runt i strumplästen och ropade "mamma, var är du?")

Efter denna dag av flängande har det gått upp för mig att jag faktiskt ska resa till Stockholm med kidsen om en månad. Själv. Shit. Får skaffa koppel, eller nåt, till Lovisa.


24 januari 2012

Som i skidbacken

Underbart vinterväder! Har gjort varm choklad med korvmackor och sitter under en filt i solen på altanen och snackar med Lovisa.

Längtar lite till fjällen när man satt vid sidan av pisten och drack varm choklad. I mars är det tio år sedan jag stod på ett par slalomskidor sist, då i Rocky Mountains, närmare bestämt i Vail, Colorado. Åh, vilken suverän skidåkning!

Den som lärde mig att åka slalom var kära morfar. Vi var med mormor och morfar i Sälen många gånger. Mormor kokade havregrynsgröt till frukost och förkunnade att gröt var ett måste om man skulle orka åka skidor. Dyr skidskola var det inte tal om, det gick precis lika bra att lära sig åka skidor åkandes mellan skidorna på morfar. Fina minnen.

Pulkabacken...

...i närheten av oss är väl använd. Måtte det komma lite mer snö så ungarna slipper åka på gräset! Enligt utsago ska det snöa igen till helgen. YES!

23 januari 2012

Pippi på Pippi

Var en sväng på Lindex med tjejerna för att köpa kalasoutfit för de stundande högtiderna framöver; dop och födelsedagskalas.

Nu är det halva reapriset som gäller. Till Lovisa köpte jag en lila tröja med lite krås för 45 kr, ett nattlinne för 50-lappen, en velourkänning för 45 kr, och två par trosor för 15 spänn stycket. Inte så pjåkigt!
Dessutom fick hon ett par Pippimönstrade tajts, det fanns en hel del plagg med detta mönster. Fint till våren.

När jag stod i kassan för att betala utbrister Lovisa: "Men mamma, ska vi inte köpa nåt till dig?". Klok tjej det där.

Om jag hittade nån kalasoutfit? Nix, det fanns inget i Lovisas storlek. Fast på reastället hängde en massa pråliga julklänningar med rosetter och blommor som Lovisa tyckte var "jättepaffekta" (jätteperfekta). Det tyckte inte denna mamman.....


22 januari 2012

Fantasi

Lovisa och Niclas bygger med Lego hos mormor och morfar och Lovisa kläcker följande:
"Pappa, detta är du och Johan som åker fyrhjuling. Du sitter där bak."

Dessutom ser den skallige killen en aning brysk ut.

(För er som inte vet så har brorsan kal skalle)

I pulkabacken

Lovisa åker pulka och jag drar upp henne mellan åken. Svettigt värre!
Nyss kikade solen fram mellan molnen och Lovisa utbrister "Vad hönt (skönt) att solen kom ut". Lillgammalt sa Bull.

21 januari 2012

SNÖ

Äntligen kom det lite snö! Lovisa är eld och lågor och ute med Niclas som skottar uppfarten.

Jag njuter av snön från andra sidan, dvs från soffan. Skidskytte, skidor, skidskytte igen och snart handboll. Det är nu det blir tydligt att man är släkt med en sportfåne i rakt nedstigande led.

Har dessutom tänt ett litet ljus för världens bästa morfar. Han gillade också sport, i synnerhet skidor. Han har själv åkt Vasaloppet ett par gånger.

Soft dag

Tung dag igår med många tårar men också många leenden då man tänker på alla fina minnen.

Hade huvudvärk större delen av gårdagen så det var marsch i säng efter På spåret vilket resulterade några sömnlösa timmar mitt i natten med mycket grubblande och funderande.

Snön yr utanför fönstret, Lovisa är hemma igen, elden sprakar i kakelugn och öppen spis och det är vintersport på
TV:n. Hela dagen. Så den som letar efter mig idag hittar mig i soffan med så småningom fyrkantiga ögon.

19 januari 2012

Nygamla stövlar

Imorgon ska vi på begravning så jag tänkte i veckan att jag ju får ta fram mina gamla svarta stövlar med klack som jag köpte för dyra pengar när vi bodde i London. Inhandlade i en alldeles speciell affär som specialiserar sig på skor som är lite bredare och passar oss som är välsignade med ankfötter som är lika breda som långa. Inte nog med detta, jag är även utrustad med högra vrister och muskulösa vader (låter bättre med ordet muskulösa än stora) så att shoppa stövlar är liksom ingen walk in the park.

Vad jag dock förträngt (skyller på amningshjärna) är ju att stövlarna sett sina allra bästa dagar, de har ju ändå 8 år på nacken. Ena sulan har spruckit, båda dragkedjorna är sönder och de är allmänt slitna. Så jag stack ner till skomakaren på torget och drämde upp stövlarna på disken och frågade "är det kört för dessa?" 

Skomakaren såg en aning skeptisk ut, tog fram sitt block och började vända och vrida på stövlarna samtidigt som han plitade ner allt som behövde åtgärdas. Han stod där några minuter och kläcker till sist att det som han behövde göra skulle kosta 850 spänn men bara för det var så mycket som behövde göras skulle han ge mig rabatt. Späschöll prajs! Inte illa. Han sa att han kunde fixa till stövlarna så det blev som nya för 600 kr.

Samtidigt som jag nog tycker att 600 kr är en smula mycket för ett par gamla stövlar så kände jag att jag aldrig kommer hitta stövlar som dessa, i alla fall inte på ett par dagar, om jag inte kastar mig på ett plan till London så jag sa "kör till!"


Idag fick jag hem mina stövlar och jag skojar inte, de ser helt sprillans nya ut! Det var Niclas som hämtade dem, men nästa gång jag är nere på torget ska jag personligen gå in till skomakaren och berömma honom.

18 januari 2012

Framsteg

Agnes har lärt sig att vända från rygg till mage. Och så har hon trashat babygymmet...

Lite fjäsk...

...så här på morgonen. Det tillhör inte vanligheterna att få äta frukost framför Fåret Shaun.

Idag står babysim och utvecklingssamtal på schemat!

17 januari 2012

Välförtjänt mellanmål

Efter hämtning sov Agnes kvar i vagnen så jag fick ett ryck och plockade iordning, dammade och dammsög så gott som hela huset. Dessutom vek jag och Lovisa en maskin tvätt. Det är alltid en kamp mot klockan när det gäller hushållsbestyr när Agnes sover.

Nu har vi hackat lite frukt och ska sätta oss i soffan och lägga fötterna på soffbordet och moffa fruktsallad. Samtidigt som vi tittar på det nystädade hemmet. Så gött!!

16 januari 2012

Lutfiskslunch

Mormor brukar alltid bjuda på lutfisk i juletider, men i år var det ju en minst sagt en annorlunda jul eftersom morfar gick bort dagarna innan jul.

Men så idag var jag och flickorna och moster Emma bjudna hem till mormor (eller hem till mormor och morfar som jag fortfarande kan komma på mig själv att säga) på lunch. Och oj vad gott det var!

Lovisa tyckte det var gott med lutfisk, även om mormor garderat sig och gjort i ordning köttbullar och prinskorv. När hennes tallrik var tom och ris a la maltan uppäten frågade hon: "Kan jag få fika?" Snacka om rakt på sak.

Lovisa somnade som en stock i bilen hem och jag möttes av denna synen när jag öppnade bilen på garageuppfarten:

Gamnacke

Mina flickor äter gröt


Idag fick Agnes smaka på  lite gröt och det var nog inte helt oävet. Hon kommer nog gilla det så  småningom. Det är ju liksom inga mängder som lassas in, det mesta spottas ju ut och blandas upp med dregel.

Här är i alla fall ett foto på både Agnes och Lovisa i samma ålder. Båda korten är tagna vid första grötätartillfället. Lika som bär? Nja, om ni frågar mig. Syskonlika? Ja definitivt.

15 januari 2012

Lyckan är total

Det var en lycklig tjej som kom inspringande efter att ha varit med på ICA. En elektrisk Barbietandborste hade fått följa med hem.

Söndagspromenad

Lovisa har varit hos farmor och farfar inatt så det blev minst sagt en tyst kväll i det albinssonska hemmet igår. Känns så tomt när hon inte är hemma och håller låda...

Tittade första kvarten på Morden i Midsomer och somnade sen som en stock för att vakna upp lagom till eftertexterna. Såg fram emot en god natts sömn men Agnes hade en annan agenda. Så idag är jag lite som en klubbad säl.

På dagens schema står:
-Lämna in stövlar hos skomakaren
-Åka till Allum och köpa pyjamaser till Agnes. De hon har slutar helt plötsligt på halva benet...

Och så har vi redan hunnit med en promenad i det krispiga vädret. Gött!!

12 januari 2012

Trist väder

Idag hade jag stämt träff med en av "dagismorsorna" utanför dagis för att ta en promenad efter lämning. Niclas åkte direkt på kundmöte så möjligheten fanns till sovmorgon med Agnes men har man bestämt så har man!

Så det var bara att palta på sig regnatället och bege sig ut. Min promenadbuddie har världens finaste labrador som behöver sin dagliga runda så henne kan man räkna med i ur och skur.

Efter prommisen gick vi raka vägen till en annan "dagismorsa" som bjudit in till fika. Trevligt sällskap där vi avhandlade allt från amning och barnmat till böcker och bantning!

Snälla, kan det inte komma lite snö nu då? Snö som ligger mer än tre timmar på backen...

11 januari 2012

Idag...

...serveras det riktig finmat!

10 januari 2012

Spindel på anabola?

Niclas barndomskamrat Henrik och hans familj har precis flyttat från Hong Kong till Sydney. Igår hade de objudna gäster i sitt hus. Kolla in bilden tagen i deras sovrum precis innan läggdags. Seriöst, jag hade dött. Stor eloge till Jenny, Anette och Vojko (svärföräldrar) som ofrivilligt fick gå på spindeljakt mitt i natten. Henrik var på jobbresa och lyckligt ovetandes.

Bild lånad från http://familjennedohisydney.blogspot.com

Gymnastikpremiär och missnöjd bebbe





Idag har det varit en sån där dag där jag absolut inte kunnat gå mer än två meter ifrån Agnes för att hon börjat gallskrika. Tar man upp henne är hon relativt nöjd men gud förbjude om jag skulle sätta mig ner! Kan meddela att hon på senaste invägningen på BVC vägde 7220 gram. Det är en bit att bära på, mina vänner. Dessutom hade jag Mount Tvättberg att sätta tänderna i idag. Pust, stånk, stön.

Så det var inte helt motvilligt jag lämnade över Agnes till Niclas när han kom hem från jobbet. Jag och Lovisa skulle ut på roligheter. Det var gymnastikpremiär och jag hoppades att Lovisa inte skulle ärva min skräck för plintar, bockar och ribbstolar. Men hon älskade det!

Det började bra med att Lovisa precis innan vi skulle gå kläckte: "Jag vill åka med pappa. Mamma ska stanna hemma med Agnes". Tack för den!
Men det blev bra till slut i alla fall. Alla hade roligt. Jag och Lovisa hade kul på gymnastiken och sprang hinderbana med tjugo andra spralliga barn. Och Niclas och Agnes hade det skoj på hemmaplan. I alla fall av bilderna att döma. 

Ibland känns det som man är tråkmorsan som inte är något ball alls medan Niclas kommer hem som Mr Popular och är roliga gubben. Ja ja, det vänder säkert.

Nu är det slut på sötebrödsdagarna!


Då var vardagen här igen. Klockan ringer strax innan 7 och då är det upp och hoppa som gäller för att hinna äta frukost och göra i ordning två barn innan det är dags att spatsera till förskolan.

Det har blivit mycket frossande och ätande i jul, men nu får jag ta mig i kragen och vända på detta. För det första måste jag bli bättre på att äta lunch när jag går hemma. Dessutom är det bra med mellanmål som inte innefattar nåt sött.... Snacka om att man blivit "sockerfierad" nu i jul. (Eh, *host* eller i höst....)

Nåja, jag har avlagt ett nyårslöfte. Inte att ta mig till gymmet fem dagar i veckan (även om det varit kul, men dyrt eftersom jag varit tvungen att anställa en nanny) Inte heller att gå ner 25 kg innan sommaren så man slipper stå i vassruggen denna sommaren också.
Mitt nyårslöfte är att efter jag lämnat Lovisa på förskolan gå en promenad. Varje dag. Oavsett väder och vind. Det finns liksom inga ursäkter längre. Jag är ju ändå påklädd och ute, lika bra att trava vidare istället för att gå hem. Har laddat upp med Spotify och en upptempolåtlista vilket gör det lite roligare. Eller som idag, då jag fick sällskap av två andra mammor.

09 januari 2012

Mundering

Sa åt Lovisa att gå upp och ta på sig ett par strumpor innan frukosten. Hon blev borta ett tag och kom tillbaka ner med Hanna Montanaklänning, älvvingar, kungakrona och trollspö. Och utan strumpor...

07 januari 2012

Sjukling

Lilla Agnes har feber och snorig näsa. Åh vad det gör ont i mammahjärtat när de små är krassliga!

Niclas och Lovisa är i Torskog på släktmiddag hos Niclas farmor och farfar. Jag och Agnes roar oss med att följa skidskyttet från soffan. Dessutom ska jag fortsätta med inbjudningskorten. Om den här damen behagar sova en stund.

06 januari 2012

Soft helgdag

Imorse ringde klockan redan vid åttatiden, kommer inte ihåg när jag sist var uppe och hoppade så tidigt en helg. Anledningen? Ett pass body pump.
Joråsåatte. Trots att jag höll igen på vikterna kommer det kännas i varje stackars muskel imorgon.
Kände redan tendenser till träningsvärk förut när jag skulle applicera mascara...

Vi har haft fikabesök av mormor/ morfar, farmor/farfar och gamlemormor Inga-Lill. Det bjöds på hembakat. Minsann. (Kokostoscakaka och nöttoppar) Niclas uppvaktades med vackra blommor och fin björkved!

I skrivande stund är Niclas hos grannen, Lovisa stirrbligar på Mora Träsk, en förkyld Agnes ligger i babysittern och snörvlar och jag själv ska sätta tänderna i mina pysselsaker och fixa inbjudningskort till dop.

04 januari 2012

Amma var som helst?




Idag kunde man läsa i Göteborgsposten att en mamma med tre barn i bilen krockat på E20 utanför Skara. Hon hade kört rätt in i en tankbil. Det som är anmärkningsvärt med detta är att mamman samtidigt som hon körde bilen hade ammat sitt spädbarn. Japp, ni läste rätt! Hon hade ammat sitt spädbarn. Samtidigt som hon körde bilen. Jeeez!!


Detta gör att jag börjar fundera lite.
Hur bar hon sig åt? Spände hon loss barnet samtidigt som hon körde och la det vid bröstet? Lutade hon sig över barnet i bilstolen och halade fram behagen? Eller hade hon rentav rekord i hängbröst?

Egentligen är det ju inget att göra sig lustig över för detta handlar, enligt mig, om en tragisk händelse om en mamma som inte fattar bättre. Jag menar, om mamman tycker det är en briljant idé att mata sitt barn samtidigt som hon kör bil, vad mer är hon beredd att göra?

Än är den siste idioten inte född.

03 januari 2012

Grå dag

Här sovs det länge minsann. Frukosten var färdigäten först vid elvasnåret.

Vi tar det piano idag, i alla fall fram till 14 för då ska vi bege oss ner på byn för ett BVC-besök. Till Lovisas stora glädje ska vi ta bussen.

02 januari 2012

Första gången...

...jag försökte mig på att göra en smörgåstårta. Makens födelsedag ni vet. Då får man göra sig till lite.

Det bidde en flådig en med ett lager leverpastejgojs och ett lager skink/lökgojs. Garnerad med skinka, ost, apelsin och diverse grönt. Hade tänkt pimpa den med vindruvor också men en paket kostade 50 (FEMTIO!) spänn så det fick va. Han fyller ju inte jämnt. (Även om vissa i släkten tror det. Ha ha ha!!)

Presenten bestod av en cirkelsåg. Jag vet, ännu ett verktyg. Detta kan innebära att jag kan önska mig en handväska när jag fyller år.... Strategi.

Grattis Niclas!!

Idag säger vi grattis till världens bästa make och pappa. Vi har inte hunnit uppvakta ordentligt än eftersom vi låg och snusade och sov när Niclas klocka ringde strax innan sex imorse. Men ikväll blir det födelsedagsfirande med nåt gott att äta och kanske till och med en tårta. Och kanske en present också...


Vi säger också grattis till farbror Bengts fru, Inger samt kusin Marias man, Hasse som också har bemärkelsedag idag.